alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Borstkankeronderzoek: efficiŽnter, gemakkelijker

Borstkankeronderzoek: efficiŽnter, gemakkelijker
Limburgse zorgaanbieder
© Foto: Pixabay.com / Herney

‘DELSENI’: EEN NIEUWE SCREENINGSMETHODE
 
Mito Medocal Products ontwikkelt een nieuwe methode van borstkanker screening genaamd: "Delensi".
Deze pijnvrije screeningmethode is bedoeld om te worden gepositioneerd naast röntgenonderzoek en echografie en helpt bij het opsporen van borsttumoren bij zowel jongere als oudere vrouwen. Dit kan worden toegepast bij patiënten met symptomen en klachten of bij patiënten die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek.
 
Huidig onderzoek naar borstkanker
Een op de acht vrouwen wereldwijd wordt gediagnostiseerd met borstkanker. In Nederland krijgen sinds 1990 alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. In dit bevolkingsonderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt, de mammografie.  Bij vrouwen jonger dan 50 jaar is de dichtheid van het borstweefsel zo hoog dat mammografie niet goed ingezet kan worden. Een mammografie is vaak pijnlijk en potentieel schadelijk voor de gezondheid gezien het gebruik van röntgenstraling.

MITO Medical Products heeft de ‘Delseni’ ontwikkeld, een nieuwe methode voor vrouwen van 50 jaar en jonger, gericht op het detecteren van borstkanker in een vroeg stadium. Momenteel plant Mito Medical Products klinische studies om het vereiste klinisch bewijs te kunnen leveren.
 
Ton Kleeven 
Het apparaat is bedacht en ontwikkeld door Ton Kleeven en is met zijn bedrijf Mito Medical Products gevestigd in Vila Flora Venlo. Met Delsini heeft hij een product ontwikkeld waarmee onderzoek naar borstkanker efficiënter, gemakkelijker en goedkoper kan worden uitgevoerd. Reeds veel langer liep hij met dit idee rond, maar de juiste technieken waren nog niet voor handen. Als ze er al waren, waren deze onbetaalbaar. Nu is dit wel het geval en kan men met de juiste meetsensoren afwijkingen en meetwaarden nauwkeuriger vaststellen. Nu verricht men onderzoek naar borstkanker vooral met een röntgenapparaat, de mammograaf. Een groot nadeel is dat deze methode belastend, pijnlijk en inefficiënt is. Bij jonge vrouwen is de densiteit van het borstweefsel hoog waardoor men met een mammograaf geen goed onderzoek is te doen. Dit geldt overigens ook voor veel vrouwen van boven de 50 jaar. Hierdoor is het foutpercentage aanzienlijk en worden vrouwen vaker verkeerd gediagnostiseerd.  Er is dan geen sprake van borstkanker. Dit breng hoge kosten met zich mee, naast de geestelijke belasting voor de vrouw.
 
De Delsini is veel nauwkeuriger en efficiënter dan de mammograaf. De densiteit van het borstweefsel speelt namelijk geen rol. Bovendien is het onderzoek minder belastend omdat de borst(en) niet meer tussen twee platen geklemd hoeft te worden. Bovendien "kijkt" het apparaat ook naar andere delen van het lichaam, waaronder de oksel. Inmiddels worden er klinische studies gedaan bij het Radboud UMC in Nijmegen en is het certificatieproces inmiddels doorlopen. De radiologen die er al mee gewerkt hebben zijn bijzonder positief. Kleeven denkt over een jaar met de Delsini op de markt te komen. 


Bekijk het aanbod van Mito Medical Products te Venlo

Reageren