alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Schutterijen in Limburg

sport
Schutterijen
Foto © Pixabay.com

Het belangrijkste schutterstreffen: OLS
Naast het dorpsschuttersfeest en het bondsschuttersfeest is het OLS het grootste en belangrijkste schutterstreffen in Limburg. Iedere eerste zondag van juli zitten tienduizenden Limburgers aan de radio gekluisterd om te luisteren naar de resultaten van het belangrijkste schutterstreffen, namelijk het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest sinds 1906), ook wel “D’n Ouwe Limburger” genoemd. Natuurlijk hopend dat de schutterij uit eigen dorp of stad de felbegeerde DEN UM bemachtigt. Want hoe mooi is het om te kunnen roepen: We hubbe UM”. 
Het OLS is een jaarlijks terugkerend festijn waarbij vrijwel alle schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg samenkomen. De meer dan 150 schutterijen die meedoen zijn allen aangesloten bij de Oud-Limburgse Schuttersfederatie en kunnen elk jaar weer rekenen op vele tienduizenden bezoekers langs de route en op het feestterrein. De OLS Federatie is het overkoepelende orgaan van alle schutterijen en schuttersgilden van beide Limburgen.
 
Optocht
Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen, met als hoogtepunt het defilé. De schutterijen dragen hun militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums. Allen met bordjesdrager, bielemannen of sappeurs, vendeliers, tambour-maître met drumband, marketensters, het schutterijvaandel met daarachter de koning met zijn koningin, eventueel een keizerspaar, dan de officieren en ten slotte de spiesen- of geweerdragers (soldaten of fuseliers). Tijdens de optocht worden de schutterijen op verschillende punten beoordeeld door een vakjury, zoals Beste Defilé en Mooiste Uniform.
 
Schieten
Er wordt geschoten met een ca. 15 kg zware buks, kaliber 12 of 16. De buks wordt opgelegd op een oplegpaal en met zelfgemaakte loden kogels moet men proberen over een afstand van ca. 20 meter vierkante blokjes, "bölkes" genaamd, van een stokje af te schieten. Deze blokjes zijn kubusvormig, 15x15x15 mm groot en systematisch gerangschikt op een hark, de zogenaamde "raek", die boven op de schietboom gemonteerd is. Na enkele rondes gaat men over op het schieten op blokjes van 10x10x10 mm om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Als de duisternis invalt en er nog geen winnaar bekend is, wordt de zaterdag daarop verdergegaan, totdat er een winnaar is. Immers, het zestal dat als enige niet mist, heeft de wedstrijd gewonnen.
 
Elke schutterij neemt deel aan de schietwedstrijd met zes schutters, niet meer en niet minder. Iedere schutter van dit 'zestal' schiet per ronde drie maal, 18 dus in totaal. In de hark zitten vijf verticale 'latten'. In elke lat steken 18 'stokjes', waarop aan weerszijden de bölkes zitten. Een hark bevat dus tien maal 18 bölkes. Voor de schietboom staan twee oplegpalen. Elk zestal gebruikt één oplegpaal en dus één halve hark. Na vijf rondes moeten de latten dus verwisseld worden. Mist iemand van het zestal, dan ligt het hele zestal en dus de hele schutterij uit de race.
(Bron: Wikipedia)
 
Schutterijen
Om je een indruk te geven om welke schutterijen het in Limburg gaat, presenteren we jou een handig overzicht. We nodigen je uit om de deze lijst eens te bekijken. Is de schutterij uit jouw dorp of stad nog niet in deze lijst opgenomen? Laat het hen weten. Elke schutterij kan zich kosteloos registreren op AllesinLIMBURG. Nu zijn alleen de adresgegevens opgenomen. De schutterij kan zelf deze gegevens aanvullen met een slogan, een korte omschrijving van de schutterij en indien gewenst ook nog een youtube-video.
 
Evenementenkalender
Schutterijen kunnen er voor kiezen om de belangrijkste activiteiten en evenementen in onze  evenementenkalender te plaatsen. Hiermee bereiken ze gegarandeerd een groter publiek.
(klik hier voor de evenementenkalender)
 

Klik hier voor alle Limburgse schutterijen

Klik hier voor meer informatie voor schutterijen