alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Perfect gebakken biefstuk
Recept van Carin Jacobs uit Kunrade

Perfect gebakken biefstuk
RECEPT HUISKOK
© Foto: pixabay.com

Een paar belangrijke tips:
 
- Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen voordat je gaat bakken. Hierdoor is het temperatuurverschil minder groot en ‘schrikt’ de biefstuk minder als hij in de pan gaat met malser vlees als resultaat.
 
- Ik heb wel eens gelezen dat het beter zou zijn om vlees na het bakken te kruiden omdat zout het vocht onttrekt. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Zelf merk ik eigenlijk geen verschil vandaar dat ik het vlees kruid voor het bakken.
 
- Doe de biefstuk op het juiste moment in de pan. Laat de boter smelten in de pan en wacht tot het meeste schuim en bellen zijn verdwenen. Maar wacht ook niet te lang, anders verbrand de boter. Dit merk je doordat de boter donker wordt en gaat roken.
 
- Prik nooit met een vork of mes in het vlees tijdens het bakken. Hierdoor gaan er sappen verloren die het vlees lekker mals houden. Gebruik daarom een tang of spatel.
 
- Laat de biefstuk na het bakken nog een paar minuten in een stuk aluminium folie rusten. Ook dit zorgt er voor dat de sappen beter behouden blijven.
 
- Maak na het bakken van het vlees een lekkere jus door het vet en de aanbaksels in de pan los te roeren en af te blussen met een beetje water of bouillon. Laat de saus daarna iets indikken en gebruik eventueel een beetje maïzena om hem dikker te maken.
 
Recept gebakken biefstuk
 
Ingrediënten:

- Paar mooie stukken biefstuk
- Peper en zout
- Klont boter
 
-Materialen:

- Aluminiumfolie
- Keukenpapier
- Tang of spatel
 
Bereiding:

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Kruid het vlees aan beide kanten met een beetje peper en zout. Smelt de boter in de pan en voeg het vlees toe. Schroei eerst op hoog vuur alle zijdes dicht en zet daarna het vuur lager. Bak voor een rare resultaat 2 a 3 minuten per zijde. Voor medium 4 a 5 minuten per zijde en well done 6 a 7 minuten per zijde. Dit is gebaseerd op een stuk vlees van ca 2 cm dik. Laat de biefstuk daarna 3 minuten in aluminiumfolie rusten (iets langer kan ook als de rest van het eten nog niet klaar is).

Reageren

Recepten van huiskoks