alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Hertog jan Brouwerij - Hertog Jan in Arcen

Hertog jan Brouwerij
Limburgse ondernemer
© Foto: Hertog Jan

Op 2 maart 1915 werd in Arcen de acte ter oprichting van Stoombierbrouwerij de Vriendenkring ondertekend door vier kleine, toen nog ondergistende, brouwers. Deze brouwers waren: Leopold Hoffmans van Brouwerij de Roobeek te Roobeek, Gerard van Soest uit Broekhuizen, Gerard van Dijk van Brouwerij de Oranjeboom te Broekhuizenvorst en August Schroven van Brouwerij het Anker te Lottum. Zoals de naam van de oorspronkelijke brouwerij al doet vermoeden maakte de brouwerij destijds gebruik van een stoommachine, een kostbaar bezit waar men toentertijd trots op was. Het bier werd in die tijd afgevuld in houten vaten en in beugelflessen.

Het ging goed met Stoombierbrouwerij de Vriendenkring en het zogenaamde VK Bier werd op vele plaatsen in het land verkocht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de brouwerij veel te lijden gehad: auto's en paarden werden in beslag genomen en het strategisch gelegen pand werd tegen het einde van de oorlog zwaar beschoten door de Engelsen. Na de oorlog is men direct weer met de wederopbouw begonnen, maar door de algemene malaise was de bierafzet onder de maat en kwam men in financiële problemen. Een oplossing was het verkopen van 201 aandelen aan Brouwerij de Drie Hoefijzers te Breda in 1949.

In 1968 ging deze brouwerij op in Allied Breweries. In oktober 1980 werden de plannen bekend gemaakt, dat de bottellijn in Helmond en de brouwerij in Arcen gesloten zouden worden. Drie medewerkers die al langer plannen hadden om bovengistende bieren te gaan brouwen, besloten de Arcense brouwerij zelf te gaan exploiteren. De brouwerij ging verder onder de naam Arcense Stoombierbrouwerij. Van de drie bleef brouwmeester als enige over.

In 1981 verscheen het eerste bier uit de Arcense Bierbrouwerij op de markt. In hoog tempo kwamen er nieuwe hooggegiste specialiteiten van uitstekende kwaliteit op de markt. Het assortiment was toen veruit het grootste en meest gevarieerde van Nederland.
Op 29 oktober 1992 werd de Arcense Bierbrouwerij B.V. overgenomen door Oranjeboom. De geschiedenis herhaalde zich wat dat betreft, want onder de naam de Vriendenkring maakte de Arcense brouwerij al eerder deel uit van het concern. Op 6 februari 1995 werd de brouwerij onder de hoede van Interbrew genomen.

In 1998 werd de naam van de brouwerij gewijzigd van Arcense Stoombierbrouwerij B.V. naar Hertog Jan Brouwerij.
En nu, meer dan 100 jaar later, is de brouwerij uit Arcen niet meer weg te denken uit de brouwerijwereld en worden er onder leiding van brouwmeester Gerard van den Broek vele prachtige bieren gebrouwen.
 
Bezoek onze Hertog Jan Proeverij:
 
OPENINGSTIJDEN
- maandag 11.00 - 20.00
- dinsdag 11.00 - 20.00
- woensdag 11.00 - 20.00
- donderdag 11.00 - 20.00
- vrijdag 11.00 - 22.00
- zaterdag 11.00 - 00.00
- zondag 11.00 - 22.00 
 


Bedrijfspresentatie van Hertog Jan te Arcen

Reageren