alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Afval scheiden: wat, waarom en hoe?

Afval scheiden: wat, waarom en hoe?
milieu
10 december 2019 - Foto: AllesinLIMBURG/VenloOnline

Nog steeds komen veel herbruikbare materialen terecht in het restafval. En dat is zonde. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden zodat er weer nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. 


Met het oog op Venlo - Afval scheiden

GFT-afval
GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Afval dat tijdens het koken of werken in de tuin ontstaat. Bijvoorbeeld schillen en resten van groenten en fruit of onkruid, bladeren en kleine takken. GFT is geen afval, het is grondstof. Van etensresten en snijbloemen kan biogas en compost gemaakt worden.
 
PMD-afval
PMD betekent plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken. Al deze verpakkingen kunt u samen aanbieden in de PMD-container. De gemeente zorgt ervoor dat het PMD bij een gespecialiseerd bedrijf wordt gescheiden in verschillende soorten plastics, metalen en drinkpakken. Van de materialen worden vervolgens weer nieuwe producten gemaakt zoals jerrycans, opbergbakken, leidingen, pallets en buizen.
 
Rest-afval
Restafval is het gedeelte van het huishoudelijk afval dat overblijft nadat al het recyclebare afval is gescheiden. Afval dat niet geschikt is voor recycling wordt verbrand en levert zo nog elektriciteit en warmte op.
In deze aflevering van Met het oog op Venlo vertellen twee medewerkers van Renewi hoe zij te werk gaan en waarom het voor hen belangrijk is dat afval goed wordt gescheiden. Daarnaast vertelt Marjolein Kuntzelaers, inwoner van Venlo, hoe zij haar afval scheidt en wat daar allemaal bij komt kijken.

Bron: Venlo Online

Reageren