alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Jaarlijks tonnen euro’s schade door diefstal bij Limburgse boeren

Jaarlijks tonnen euro’s schade door diefstal bij Limburgse boeren
land-en-tuinbouw
13 augustus 2019   -   © Foto: Pixabay.com

Limburgse boeren lijden jaarlijks tonnen euro's schade door diefstal van landbouwapparatuur. Dat stellen de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) en het Platform Veilig Ondernemen Limburg (PVO Limburg).


Landbouwvoertuigen, peperdure GPS-apparatuur en zelfs complete sproei-installaties. Criminelen zijn er dol op. "Diefstal van landbouwapparatuur is in Limburg een groot probleem", stelt Roel Boots van LLTB. "Met name boeren in de akker- en tuinbouw zijn het slachtoffer. Ze werken op grote percelen in buitengebieden. Een leek veronderstelt wellicht dat een diefstal van bijvoorbeeld een sproei-installatie opvalt, maar in de nacht ziet niemand dat gebeuren."
 
Flinke schade
Het exacte aantal diefstallen en de daaruit voortvloeiende, totale schade, is volgens het PVO Limburg lastig in te schatten. Niet alle gedupeerde boeren doen aangifte", zegt Jeroen Duijsens. Hij is contactpersoon van het platform, dat een samenwerkingsverband van onder andere LLTB, politie, openbaar ministerie, gemeenten en provincies is. "Evenmin worden de wel gedane aangiftes op dezelfde manier gerubriceerd. Op een totale schade in Limburg van enkele tonnen euro's, zit je elk jaar al snel. Een speciaal GPS-systeem voor boeren kost bijvoorbeeld tussen de 5000 en 10.000 euro. Als er drie van deze van je tractor gestolen worden, loopt het aardig in de papieren."
 
Niet te verzekeren
Voor boeren vormt een bijkomend probleem dat niet alle landbouwapparatuur (volledig) te verzekeren is. "Vanwege het koper zijn bijvoorbeeld sproeikoppen bij criminelen erg populair. Die staan in een veld en zijn niet te verzekeren. Daarom is preventie zo belangrijk. Met het PVO Limburg en LLTB richten we ons erop om deze criminaliteit beter te voorkomen", aldus Duijsens.
 
Zie: Wij-Limburg 


Bron: Wij-Limburg/Ludo van Denderen

Reageren