alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Typisch Tullemans
Expositie Gemeentemuseum Het Land van Thorn te Thorn

Typisch Tullemans
EXPOSITIE Gemeentemuseum Het Land van Thorn
© Foto: Jan Tullemans / Familie Hovers (detail weergave)

Jan Tullemans, schilder tekenaar
 
5 april tot en met 1 september 2019
 
Jan Tullemans was als mens en kunstenaar nauw verbonden met de stad en de streek waar hij woonde. Geboren en opgegroeid in Weert, de stad die hij zijn hele leven trouw bleef en waar hij, met veel elan, deelnam aan het sociale en culturele leven. Hij kende de omgeving Midden-Limburg (ook Thorn) als zijn broekzak hetgeen tot uitdrukking komt in de vele landschapsschilderijen en tekeningen. Hij typeerde zijn werk als "abstract impressionisme", heeft een levendig/figuratief beeld nodig om met veel geestdrift en kleur zijn doeken vorm te geven. Zo ook bij de vele naakten die Jan heeft geschilderd. Hij maakte het model ondergeschikt aan zijn schilderkunst, de compositie, de penseelstreek, de toets, de lijn en het kleurvlak.

De vele inkttekeningen en aquarellen verklaren dezelfde speelse maar krachtige opzet. In doorwaterde, fijn geschilderde lijnen wordt de tekening als het ware opgezogen in een fijnzinnige kleurenharmonie.

Voor hem was het grondprincipe in de kunst de liefde, liefde voor de mens, het dier, de dingen. Liefde ook voor de materie waarmee gewerkt werd. Door de jaren heen bleef hij vertrouwen op zijn eigen schildershand en eigen ogen. Dat maakt dat al zijn werk zo herkenbaar is als "Typisch Tullemans".

Alle werken in de tentoonstelling komen uit de collectie van de familie Hovers.

Aanvang: 5 april 2019
Einde: 1 september 2019


Bekijk het aanbod van Gemeentemuseum Het Land van Thorn te Thorn

Reageren

Uit In Limburg