alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Ana Navas, kunstenaar in residentie 2019
Expositie SCHUNCK Glaspaleis te Heerlen

Ana Navas, kunstenaar in residentie 2019
EXPOSITIE SCHUNCK Glaspaleis
© Foto: Schunck: Ana Navas

Werkend in verschillende media zoals beeldhouwkunst, video, schilderkunst en performance, behandelt mijn werk processen als vertaling, assimilatie en toe-eigening. Ik denk heel vaak aan mijn praxis als achter de sporen van de genealogische boom van een object. Wat zijn de mogelijke voorouders, invloeden of nieuwe contexten waarin het opnieuw zou kunnen verschijnen? Soms kan deze benadering echt, historisch en soms zijn, die verbindingen zijn nogal fictieve.
 
Tijdens mijn werkproces is de metafoor van een non-stop domino-effect, waarbij dingen en inhoud elkaar voortdurend raken, steeds terugkerend. Ik probeer ver weg te blijven van het idee van een nulpunt van de schepping, dus vraag ik de termen sterk gerelateerd aan het maken van kunst als revolutie, creativiteit of auteurschap. Voor mij is kunst een dialoog met vreemden, maar deze dialoog niet alleen esoneren met de directe deelnemers aan de artistieke ervaring, maar creëert ook een bredere echo.

Een van de belangrijkste vragen in mijn werk is hoe kunst wordt waargenomen en getransformeerd buiten de kunstcontext en wat de ontmoetingspunten zijn tussen kunst en disciplines als design / etnografie / mode / decoratie en de relatie tussen 'hoge' en 'populaire' cultuur. Ik ben geïnteresseerd in momenten waar deze ontmoetingen, transformatie, absorptie en imitatie vooral aanwezig zijn. Wat zijn de objecten die hele generaties vormen en in het collectieve geheugen blijven? En hoe verandert de betekenis van universele vormen in verschillende contexten?

Dit is hoe in mijn werk een grote verscheidenheid aan thema's zoals adolescentie, valsheid in geschrifte, amateurkunst, zangbedekkingen of kostuums de relatie tussen kunst en het dagelijks leven in twijfel trekken, tussen ontwerp en beeldhouwkunst en tussen origineel en kopie. Het centrale moment van mijn praktijk is de confrontatie met de wereld der dingen. Ik gebruik profane vormen, materialen, symbolen, afbeeldingen en teksten, herorden en heroverweeg ze. Het profane, dat schijnbaar onbelangrijk is, is, naast een primaire taal, de hoofdverteller van onze fantasieën en waarden.

Aanvang: 1 januari 2019
Einde: 1 juli 2019


Bekijk het aanbod van SCHUNCK Glaspaleis te Heerlen

Reageren

Uit In Limburg