alles in LIMBURG LIMBURG Heeft De Toekomst

Laten we eens stoeien over jouw schrijfambitie!

Laten we eens stoeien over jouw schrijfambitie!
Blog
Foto geplaatst door: Bert Heijnen

Schrijven! Velen zien het als een talent. Ik noem het liever aanleg die je vervolgens vanuit ambitie verder gaat ontwikkelen. Want alles begint met interesse in, met geboeid raken door? Door er vervolgens veel tijd in te steken en te blijven oefenen, breng je iets tot bloei. Zo werd Van Gerwen de beste darter en Rowwen Hèze een succesvolle band. Ambitie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en geloven in. Naast inspiratie kost het vooral veel transpiratie!

Inspiratie en transpiratie

“Persoonlijk ben ik blij dat ik mag schrijven. Ik zeg altijd: Ik kan niet anders! Fysiek werk ligt me niet zo. Ook ben ik niet de ‘gladde’ verkoper of de cijferneuker. Schrijven is iets waar ik me volledig in kan verliezen en kan uitleven en mijn gevoelens, mijn emoties, mijn kennis in kan uitdragen.

Hobbyschrijver

Het begon ergens rond toen ik tien of twaalf was. Ik verzon verhaaltjes en scheef die handmatig neer in grote cahiers. Telkens wanneer ik een schrift vol had, voelde dat als het uitbrengen van een nieuw boek. Ik heb die schriften nog en soms kijk ik erin en denk: toch niet zo slecht wat je toen bij elkaar verzon.

Creëer je eigen wereld

Het mooie van schrijven is dat je een wereld voor jezelf creëert. Als in een droom laat je dingen tot leven komen en geef je gevoelens en emoties een plek, waarbij je pas achteraf bepaalt of je het wel of niet openbaar maakt. Er zijn over de hele wereld en door alle tijden heen miljoenen liefdesliedjes en liefdesbrieven geschreven die nooit hun bestemming hebben bereikt, maar als een kostbaar bezit een plek kregen in het hart en soms in de bureaula van de auteur. Spreken is heel direct en vluchtig, schrijven is duurzaam iets vastleggen.

Professioneel schrijver

Echter alles veranderd op het moment dat je de stap zet van hobbyschrijver naar professioneel schrijver. Plots krijg je te maken met deadlines, met opdrachten die je moet verantwoorden en dien je te voldoen aan de wensen van anderen. Wat eerst vrijblijvend was en je deed in een lekker ontspannen sfeer, wordt plots een ‘must’. Dat is een grote omslag, waar je wel mee om moet leren omgaan en je moet vooral dient te vertrouwen op je eigen kwaliteiten.

Mijn vader geloofde er niet in!

Schrijven; je moet er ook in geloven. Ik weet nog dat bij mijn beroepskeuze de leraar Nederlands zei: “Jij moet journalist worden, tekstschrijver!”. Ik ging die dag heel trots naar huis om het mijn ouders te vertellen: “Pa, ik word journalist, ik ga later schrijven voor de krant.” Ik heb nog nooit zo’n boze man gezien. Mijn vader liep rood, wit, blauw en oranje aan en zei: “Journalist! Schrijver! Man, daar is geen droog brood mee te verdienen. Denk je werkelijk dat je met het schrijven van die lullige stukjes, een gezin kunt onderhouden?”Mijn vader was de man van de fysieke arbeid. Geld verdienen doe je met je handen, was zijn visie. Pas toen ik thuiskwam met mijn eerste salarisstrookje, was hij overtuigd.

Laten we een afspraak maken

Hoe je het schrijven ook benadert: om er geld mee te verdienen of lekker als hobby! Wat de reden ook mag zijn, het blijft een fantastische manier om je gevoelens te verwoorden. En als je die ambitie hebt, praat ik graag eens met je. Laten we een afspraak maken en jouw gevoelens over schrijven omzetten in daden.......want ook jij kunt het!

TIPS:
- Het recept voor de zelfstandige schrijver die jij wilt zijn:
- Maak tijd vrij om te schrijven
- Doe dat op een manier die bij jou past en die haalbaar is
- Schrijf ook als je geen inspiratie hebt
- Vertrouw in het schrijfproces
- Neem je eigen inzichten en twijfels serieus
- Blijf schrijven
- Ontdek wat voor schrijver jij bent en accepteer dat.

www.bertheijnentekstcreaties.nl. E-mail: bert@bertheijnen.nl

Reageren

Auteur

Bert Heijnen

Bert HeijnenHaelen

Wat duit dae van Heijne allemaol? Ik vind het altijd zo mooi als mensen zich afvragen: “Waat duit dae van Heijne eigenlik? Tekstschrijver is voor veel mensen nog zo’n onduidelijk beroep. Hoewel ik graag praat over mijn beroep ben ik niet die blaasbalg die op feestjes de hele middag over zichzelf zit te lullen. Die zo nodig moet laten zien hoe goed hij is, of elk uur de drang heeft te bewijzen dat hij wat voorstelt. Ben je mal....We stellen allemaal heel veel of allemaal heel weinig voor,..............Want op t eind komp de biej oew zelf terech!!

Ik heb een eigen tekstbureau BouwTekst waarmee ik landelijk de communicatie en teksten verzorg voor bedrijven binnen bouw, architectuur en vastgoed. (website-teksten, nieuwsbrieven, social media, magazine, boeken, etc.) En vanuit bureau Bert Heijnen Tekstcreaties begeleid ik mensen bij het realiseren van hun eigen boek of magazines, gedichten of verhalen. Verder schrijf ik liedjes, maak muziek, was hoofdcommunicatie bij de schaatsploeg SpaarSelekt, Buuttereedner o.a. op een LP Pierre Cnoops, schrijf reisverhalen voor Interdijk in de zomer. Maar altijd met schrijven als basis. Dat is mijn (tweede) liefde, mijn passie.

Mijn belangstelling is heel kort samen te vatten:
ik ben géén tuinman, géén autopoetser, niet van de fysieke arbeid. Ik heb twee mooie passies, waarvan de tweede is: SCHRIJVEN! Toen ik 18 was zei ik tegen mezelf: Als ik straks aan de finish kom (ik vind het woord ‘dood’ een verschrikkelijk woord) dan wil ik ALLES gedaan hebben wat met schrijven te maken heeft. Van liedjes, buutte, communicatie, tot boeken.

Boeken
En wat mijn boeken-ambitie betreft: Kees van den Hombergh zet stevige stappen naar zijn tweede boek; mijn eigen boek daar is geen uitstel meer mogelijk, dat komt er dit jaar. En er zit nog wat heel moois in de pen, maar daar kan ik nu nog niets over vertellen.

Christiaan Rowwen Heze
Noteer wel alvast: 8 maart, want dan komt het Boek over Christiaan Rowwen Heze uit van Jan Philipsen. En daar heb ik werkelijk met enorm veel plezier aan mee mogen werken.

Nog vragen over WAAT DEUT DAE VAN HEIJNE EIGENLIK?
Kijk op www.bertheijnentekstcreaties.nl